Acasă STIINTA Celule „ZOMBIE”, create in laborator de cercetatori! FOTO

Celule „ZOMBIE”, create in laborator de cercetatori! FOTO

760

Cercetatorii au creat celule „zombie”, care continua sa lucreze si dupa ce mor, dar, spre deosebire de filmele cu morti vii produse la Hollywood, aceste celule „zombie” indeplinesc anumite functii chiar mai bine decat atunci cand erau in viata.

1 celule-zombie2

Oamenii de stiinta spun ca prin acoperirea celulelor cu acid silicic, acestea devin capabile sa reziste la temperaturi si presiuni mult mai mari decat celulele vii, informeaza dailymail.co.uk.

Aceasta tehnica le permite cercetatorilor sa conserve material biologic de valoare prin „transformarea acestuia in fosile”.

Procesul a fost conceput de cercetatorii de la Sandia National Laboratories din Albuquerque si de la Universitatea din New Mexico.

Savantii au folosit acid silicic pentru a „imbalsama” celule de mamifere si pentru a crea replici aproape perfecte ale structurii acestora.

Ei cred ca aceste celule zombie pot fi folosite in industria manufacturiera, pentru fabricarea pilelor de combustie, in tehnologia de fabricare a senzorilor si ar putea repezenta viitorul nanotehnologiei.

„A fost o adevarata provocare pentru cercetatori sa construiasca structuri la o scala nanometrica. Putem sa producem particule si tuburi, dar deocamdata nu am reusit sa fabricam structuri 3D cu forme arbitrare”, a declarat cercetatorul Bryan Kaehr.

„Cu ajutorul acestei tehnici, nu mai avem nevoie sa construim acele structuri – natura le creeaza pentru noi”, a adaugat el.

Fiind capabile sa supravietuiasca la presiuni si temperaturi extreme, celulele „zombie” pot „sa indeplineasca anumite functii mai bine decat le indeplineau atunci cand erau in viata”, a declarat Michael Hess de la American Office of Public Affairs.

Sursa: mediafax.ro

Articolul precedentTe prapadesti de RAS! Animalul care tipa ca un om! VIDEO
Articolul următorCum se vede ERUPTIA unui vulcan din spatiu