Acasă MULTIMEDIA FOTO LIBELULA: Cel mai temut ucigas din natura! GALERIE FOTO

LIBELULA: Cel mai temut ucigas din natura! GALERIE FOTO

829

Libelulele sunt niste pradatori aerieni feroce, iar un nou studiu sustine ca aceste insecte ar putea fi cei mai eficienti vanatori din intregul regn animal, conform unui material preluat de New York Times.

11zuper 1libelula11 11libe 11libelula 11libelula2 11libelula6 11Libelula7

Atunci cand pornesc la vanatoare, libelulele au o eficienta extraordinara, reusind sa-si ucida prada in 95% din cazuri. De asemenea, apetitul lor este insatiabil.

Stacey Combes, care studiaza biomecanica zborului de libelula la Universitatea Harvard, a precizat ca a observat odata o libelula, in laborator, mancand 30 de muste, una dupa alta.

Intr-o serie de documente recente, oamenii de stiinta au scos in evidenta caracteristici importante ale sistemului nervos central al libelulelor, caracteristicile ochilor dar si ale aripilor care transforma aceste insecte in niste ucigasi atat de eficienti.

O echipa de cercetatori a determinat faptul ca sistemul nervos al libelulei are o capacitate de atentie selectiva aproape umana, putand sa se concentreze asupra unei singure prazi in timp ce zboara printr-un roi de insecte similare, la fel cum un om, la o petrecere, poate fi atent la cuvintele unui prieten, estompand zgomotul de fundal.

Cercetatorii au identificat un fel de circuit nervos principal compus din 16 neuroni care conecteaza sistemul nervos central al libelulei la centrul motor pentru zbor aflat in torace. Cu ajutorul acestui circuit neuronal, o libelula poate urmari o tinta aflata in miscare, calculeaza traiectoria necesara pentru a intercepta respectiva tinta si isi modifica in mod subtil calea spre tinta, in functie de miscarile acesteia.

Libelulele sunt capabile de acrobatii aeriene desavarsite, reusind sa zboare deasupra unui punct fix, sa coboare in picaj, sa zboare cu spatele sau rasturnate, pot pivota la 360 de grade cu doar trei mici batai din aripi, si pot atinge viteze de pana la 50 de kilometri pe ora – viteze extreme pentru niste insecte.

La multe insecte, aripile sunt niste simple extensii ale cutiei toracice si sunt miscate in acelasi timp prin flexarea intregului torace. La libelule, cele patru aripi transparente si ultraflexibile sunt atasate la torace printr-o musculatura individuala si pot fi manevrate independent una de celelalte, oferind o mobilitate extraordinara in zbor.

De asemenea, aparatul vizual al libelulelor este, probabil, cel mai performant din lumea insectelor. Ochii libelulelor sunt compusi din doua sfere gigantice, fiecare dintre ele fiind alcatuita din aproximativ 30.000 de fatete ca niste pixeli.

Deloc surprinzator, o mare parte dintre studiile despre libelule sunt finantate de Armata americana care recunoaste in aceste insecte arhetipul pentru drone militare de precizie.

Sursa: agerpres.ro

Articolul precedentCele mai bune FOTOGRAFII ale anului 2013! GALERIE FOTO
Articolul următorDESCOPERIRE: O noua specie de tarantule gigantice in Sri Lanka! FOTO + VIDEO