Acasă SPIRITUALITATE O ENTITATE FANTOMATICA a fost creata in laborator! VIDEO

O ENTITATE FANTOMATICA a fost creata in laborator! VIDEO

482

Cercetatorii elvetieni au creat o entitate fantomatica in laborator cu care au reusit sa ii inspaimante pe participantii la studiu.

Detectarea unei „entitati fantomatice” – senzatia resimtita de anumiti oameni care au sentimentul ca se afla langa o persoana, cand, de fapt, nimeni nu se afla in apropiere – are la baza un fenomen care se produce in interiorul mintii, afirma cercetatorii elvetieni, informeaza bbc.com.

Ei spun ca au identificat acea parte a creierului care se face vinovata de generarea acestor senzatii ciudate si, adeseori, inspaimantatoare.

Savantii de la EPFL au realizat un experiment in cadrul caruia participantii au avut senzatia ca se afla in proximitatea unei fantome.

Studiul lor a fost publicat in revista Current Biology.

Exista multe povesti despre fenomenele paranormale, iar cele mai multe dintre ele vorbesc despre „aparitii invizibile”.

Giulio Rognini, profesor la EPFL si coordonator al studiului, a declarat:

„Senzatia este foarte puternica. Participantii au simtit prezenta cuiva, dar nu au putut sa vada acea persoana. A fost intotdeauna o prezenta care a fost simtita”.
Savantul elvetian spune ca senzatia in cauza este adeseori resimtita de persoanele aflate in conditii extreme, precum alpinistii si exploratorii, dar si de persoanele cu afectiuni neurologice.

„Un element uluitor consta in numeroasele raportari potrivit carora miscarile sau pozitiile adoptate de persoane vii au fost replicate de acele entitati. Daca persoana era asezata, entitatea era si ea asezata. Daca persoana sta in picioare, entitatea statea si ea in picioare”, a explicat autorul studiului.

Pentru a investiga acest fenomen, cercetatorii au scanat creierele unui numar de 12 persoane cu maladii neurologice, care au experimentat senzatia de „entitate fantomatica”.

Cercetatorii elvetieni au descoperit astfel ca toti acei pacienti prezentau anumite vatamari in zone ale creierului asociate cu constiinta de sine, miscarea si pozitionarea corpului in spatiu.

Intr-un set de teste ulterioare, savantii au folosit 48 de voluntari sanatosi, care nu au cunoscut in trecut astfel de fenomene paranormale, alterand semnalele neurologice din acele regiuni cerebrale.

Voluntarii, legati la ochi, au fost rugati sa miste un robot folosindu-si mainile. In timp ce faceau acest lucru, un alt robot „desena” exact aceleasi miscari pe spatele voluntarilor.

Atunci cand miscarile din fata si de pe spatele voluntarilor aveau loc in acelasi timp, acestia nu au raportat nicio senzatie ciudata.

Dar, atunci cand a existat un decalaj de timp intre cele doua miscari, o treime dintre participanti au raportat ca au simtit prezenta unei „entitati fantomatice” in laborator. Unii dintre ei au raportat ca au detectat patru astfel de „entitati”.

Doi dintre participanti au considerat ca senzatia pe care au resimtit-o a fost atat de ciudata, incat au solicitat incheierea imediata a experimentului.

Cercetatorii elvetieni spun ca acele interactiuni ciudate cu robotul modifica temporar functiile cerebrale din regiunile asociate cu constiinta de sine si cu perceptia pozitiei corporale.

Ei mai spun ca, atunci cand oamenii detecteaza o „entitate fantomatica”, creierul devine derutat: calculeaza eronat pozitia corpului si crede ca anumite parti ale trupului apartin unei alte persoane.

„Creierul uman produce mai multe reprezentari in spatiu ale corpului nostru”, explica profesorul Rognini.

„In conditii normale, el este capabil sa asambleze o perceptie unificata a propriei persoane din toate acele reprezentari. Dar, atunci cand creierul functioneaza eronat din cauza unor boli – sau, in acest caz, a unui robot -, el poate sa creeze o a doua reprezentare a corpului unei persoane, care nu mai este perceput ca fiind al ei, ci al unei alte persoane, generand astfel senzatia unei «prezente straine»”, a adaugat cercetatorul elvetian.
Autorii studiului cred ca rezultatele generate de cercetarea lor ar putea sa ii ajute pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine o serie intreaga de maladii neurologice, precum schizofrenia.

Articolul precedentSEMN DIVIN pe cerul Australiei! O GAURA IMENSA s-a facut in CER din senin!
Articolul următorOMUL care A TRAIT 250 DE ANI si care prezicea VIITORUL cu o usurinta iesita din comun! VIDEO